2010 Rocky Mountain Elite Goaltending Reebok Challenge Questions (Week VI)

July 18, 2010

Please read the questions below and provide answers via email (elitegoaltending@yahoo.com) before 3.00 pm Friday July 23. Total of 10 points available towards winning the Reebok Challenge unless answers turned in late. If turned in later than 3.00 Friday but before answers are posted, a maximum of 5 points will be awarded. Questions turned in after answers are posted receive no points.

Question One – According to on-ice instruction, as the goalie is rotating the body and planting the foot for a power slide, what vital thing must the goalie do before pushing off? (1 Point for Correct Answer)

A. Make sure the foot just planted is angled so the push will be executed using the heel

B. Find the puck to know where to slide to

C. Tuck in the “lead leg” (the “lead leg” is opposite of the planted leg in a power slide)

D. Yell at the lazy forwards to actually play a little defense instead of waiting for the defense to pass them the puck and for the defense to start clearing bodies out of the crease so a save can be made.

Question Two – True or False – According to on-ice instruction, for goalie-specific movement, goalie skates sharpness doesn’t really matter and the goalie should only get them sharpened whenever the opportunity presents itself. (1 Point for Correct Answer)

Question Three – Below are four statements based on article within the blog on 12 recommendations for try-outs. (4 Points with 1 Point for Each Correct Answer)

A. True or False – It is important for goalies to look over their equipment before tryouts and repair anything that may need attention

B. True or False – Eating fast good the day of the tryout is a great idea

C. True or False – In the locker room before the tryout session(s), it’s a good idea to socialize with other players.

D. True or False – A goalie should only worry about what he/she can control

Question Four – In the blog post “No Need to Panic: Dealing with the Inevitable Slump” two recommendations were made for goalies in a slump. What are the two simple things a goalie should do and briefly explain each (do not cut and paste from article)? (2 Points with 1 Point for Each Correct Answer and Brief Description)

Question Five – As the camp is coming to a close, list two areas you feel you have improved during the camp and two areas you feel you need much more work on. (2 Points with 1 Point for Each Area Described)


For Sale – Jr. Set of Vaughn Velocity 3

July 11, 2010

Vaughn Velocity 3 set (White/Blue/Black) Pads are 28″+1. Wore for one season. Only modification was adding more flexible thigh board. Selling set for $375 (retail $645).  Blocker is the limited-edition “Carey Price” design. Below pictures with links to sites selling the gear to give you details. Great set of gear for the squirt/pee-wee ages.

Vaughn Velocity 3 Jr Pads – http://www.playersbench.com/prod.ihtml?pid=676&vendor=VAUG&var1=0&size=&var2=0&var3=0&catid=HOGOGPSS&ss=1

 

Vaughn 7200 Velocity Catch (for catching with left hand) – http://www.playersbench.com/prod.ihtml?pid=679&vendor=VAUG&var1=0&var2=0&var3=0&catid=HOGOCASS&ss=1

Vaughn Velocity 7207 (Limited Edition) Blocker (for holding stick with right hand) – http://www.goaliemonkey.com/vaughn-goalie-blocker-velocity-7207-jr.html

Please email elitegoaltending@yahoo.com if interested.


For Sale – Jr. Set of Vaughn Goal Gear

July 11, 2010

Vaughn Epic Set (White/Red/Black). Pads are 25″+1. Wore for one season. For catch glove replaced standard lace with black skate lace to improve catching of pucks. Selling set for $175 (retail $350).  Below pictures with links to sites selling the gear to give you details. Great set of gear for the squirt-age.

Vaughn 8400 Jr Epic Pads (25″+1) – http://www.goaliemonkey.com/vaughn-goalie-leg-pads-epic-8400-jr.html

Vaughn 8400 Jr. Catch Glove (for left hand catcher) – http://www.goaliemonkey.com/vaughn-goalie-glove-epic-t8400-jr.html

Vaughn 8400 Jr. Blocker Glove (hold stick with right hand) – http://www.goaliemonkey.com/vaughn-goalie-blocker-epic-b8400-jr.html

Please email elitegoaltending@yahoo.com if interested.


ANSWERS – Reebok Challenge Homework (Week IV)

July 11, 2010

Question 1 – From on-ice instruction, when discussing rebound control, name the order of what the goalie should move? (2 Point for Correct Answer)

a. Hands, Eyes, Feet

b. Eyes, Hands, Feet

c. Feet, Hands, Eyes

d. Eyes, Feet, Hands

AnswerB. First a goalie needs to located the puck with their EYES, then move their HANDS in the direction they needs to go and then the FEET will follow.

Question 2 – Fill in the following phrases from the blog post “Ray Emery – The Path He Took Towards Career Destruction and Lessons From His Journey” (4 Total Points with 0.5 Points for Each Correct Answer)

Hard Work leads to PLAYING WELL

Playing well leads to SUCCESS

People telling you about your great play leads to A LARGE EGO

Over-confidence leads to LESSER PRACTICE INTENSITY

Lesser practice intensity leads to POORER PERFORMANCE

Self-pity leads to ANGER TOWARDS COACHING STAFF/TEAMMATES

Negative behavior leads to DISTRACTION TOWARDS TEAM

Distraction towards team leads to RELEASE FROM TEAM

Answer – Multiple answer questions with all correct answers in caps and in bold type above. Rule of thumb with goaltending, sports, and life in general – nothing lasts forever. Nothing. So, when a goalie is playing well they can avoid the trap described above and possibly lengthen the period of their success if they remind themselves is it only, relatively, temporary. Once a goalie begins to get over-confident, the fall from grace is only a matter of time.

Answer 2 Link https://elitegoaltending.wordpress.com/2008/06/01/ray-emery-the-path-he-took-towards-career-destruction-and-lessons-from-his-journey/

 Question 3 – In “A Crater is Filled with Character” several components of personal character important to the success of a hockey player is listed. Name four. (2 Total Points with 0.5 Points for Each Correct Answer)

Answer – Naming any four of the following gave full credit: work ethic, loyalty, unselfishness, competitiveness, honesty, responsibility, self-control/discipline, perseverance, respect for authority, being reliable.

Answer 3 Linkhttps://elitegoaltending.wordpress.com/2008/06/21/the-crater-is-filled-with-character/ 

Question 4 – In “Selfish Lost: a situation is only “adversity” when viewed as such. Most of the time is it? (1 Point for Correct Answer)

Answer – a hidden opportunity

Question 4 Linkhttps://elitegoaltending.wordpress.com/2008/04/18/selfish-lost/

Question 5 – What is Carey Price doing wrong in this picture according to a post on the blog? (1 Point for Correct Answer)

Answer – Carey Price is pulling the puck out of the net after a goal is scored. We believe the goalie, once scored on, should get out of the net by skating over to the boards and take the time to mentally review the play and what should have been done differently. By the time the goalie re-enters the crease, he is refocused and ready to begin play again. Let the ref get the puck.

Question 5 Link https://elitegoaltending.wordpress.com/2008/04/29/what-is-price-doing-wrong-in-this-picture/


2010 Rocky Mountain Elite Goaltending Reebok Challenge Questions (Week V)

July 10, 2010

Please read the questions below and provide answers via email (elitegoaltending@yahoo.com) before 3.00 pm Friday July 16. Total of 10 points available towards winning the Reebok Challenge unless answers turned in late. If turned in later than 3.00 Friday but before answers are posted, a maximum of 5 points will be awarded. Questions turned in after answers are posted recieve no points.

Question One – To be a leader, the opportunity begins with what two things (2 points total with 1 point for each correct answer)

Question Two – According to Dr. Saul Miller, sports psychologist, “optimal performance occurs when both halves of the brain perform in a coordinated and integrated fashion,” which allows for “power and emotional control.” What is the key to getting the two halves of the brain to work together which allows for the power and emotional control? (1 Point for Correct Answer)

Question Three – True or False – According to on-ice instruction, when a goalie establishes initial depth when facing a shooter, they only need to concern themselves with location of the puck. (1 Point for Correct Answer)

Question Four – True or False – According to on-ice instruction, when a goalie is moving from one side of the crease to the other to face a shot, the goalie should move “underneath” through the crease to move into the shooting angle sooner. (1 Point for Correct Answer)

Question Five – According to the blog post “Do You Have What it Takes to Succeed in Goaltending” goalies with an incredible daily work ethic achieve _______, those who don’t _____ _____ ____ _____” (2 points total with 1 point for each correct answer)

Question Six – According to on-ice instruction, when a goalie makes a save off the chest, two things must happen at the same time with the upper body to best control the puck at the body. They are _____ and _____? (2 points total with 1 point for each correct answer)

A. Extend the arms; push out the chest

B. Turn sideways; use bicep to make save

C. Roll shoulders forward; suck in the gut


ANSWERS – 2010 Reebok Challenge Questions (Week III)

July 7, 2010

Question 1 – True or False – In a scientific study from the University of Calgary, elite goalies watch the body of the shooters just before the shot is being released.  (1 Point for Correct Answer) 

Answer 1 Link – https://elitegoaltending.wordpress.com/2008/07/07/the-secret-to-success-in-goaltending/

Answer – False. scientists (sweet job) found elite goalies focused directly on the puck a full second before release 75% of the time. Looking at the body of shooters was only 2% of the time. Watch the puck!!!

Question 2 – Steve McKichan’s article, “Top Ten Reasons for Goaltending Success” was posted on the blog. True or False – McKichan believes as long as you are working harder than any goalie you know, that is working hard enough? (1 Point for correct answer). 2b. True or False – McKichan believes goalies need to practice on both their weaknesses and skills they have already mastered? (1 Point for correct answer)

Answer 2 Link – https://elitegoaltending.wordpress.com/2009/05/25/top-ten-reasons-for-goaltending-success-mckichan/

Answer– A two-part question with each answer receiving one point for being correct. First, any goalie who thinks he is working hard enough comparing himself to those he knows does not see the whole picture therefore the answer is FALSE. As my own father would be happy to point out, regardless of how hard I was working on becoming better, “someone somewhere is working harder than you for the same things you want.” Although drove me crazy growing-up, his words were wise for life in addition to hockey. The second part is TRUE. Obviously goalies need to work on weaknesses BUT they can never stop working on skills already “mastered.” Otherwise, the once mastered skills can become weaknesses….

Question 3 – Sports psychologist Adam Naylor suggests methods to increase and decrease energy level in the crease. Name two methods to increase and two to decrease energy

Answer 3 Link – https://elitegoaltending.wordpress.com/2009/04/30/finding-the-right-level-of-motivation/

Answer – In the video Adam Naylor suggests ways to increase and decrease energy for a goalie to find the optimal energy during a game. To increase, Naylor suggests the goalie should “get moving” and “get aggressive” and to decrease, “slow down” movements and “breathe deeply.

Question 4 – Like Blackhawks goalie Antti Niemi, “successful goalies constantly have to adjust to the circumstance, but, unless they have the ____________, they will fall short.” (1 Total Point for Correct Answer)

Answer Link – https://elitegoaltending.wordpress.com/wp-admin/post.php?post=2054&action=edit

Answer – Will to Win

Question 5 – Anxiety is feelings of nervousness, worry and apprehension and is common in goalies. Name one reason you, as a goalie, feel anxiety during (or before) a game. What, according to a blog article, two things could you do to control the anxiety? (3 points total with 1 point for reason for personal anxiety and 1 point each for anxiety controls)

Answer 5 Link – https://elitegoaltending.wordpress.com/2009/06/16/battling-the-cripples-of-anxiety-while-in-net/

Answer – Of the three available points for this question, simply stating a reason for anxiety while in net (or before a game) awarded the goalie one point. It is useful (actually necessary) for goalies to understand what creates anxiety so they can begin to deal effectively with it so their play can improve. As for the two suggestions from the blog to control anxiety (each worth one point), these are tensing/relaxing muscles and breathing (can we stress the importance of breathing in excelling in sports??).

Question 6 – In a post on the blog featuring Red Wings goalie Chris Osgood,  it quotes Osgood stating, “”I was always prepared and made sure I was, so, when I got the call I didn’t second guess myself” in reference to his hard work at practices while serving as the team’s back-up. Osgood went on that year to replace Dominik Hasek as the team’s starter in the second round of the Stanley Cup playoffs and lead the team to winning the Cup (2008). In the article featuring Osgood’s quote, it states why so many goalies in the back-up role never become the team’s starting goalie. What is the reason (1 Point for Correct Answer)

Answer Six Linkhttps://elitegoaltending.wordpress.com/2008/05/26/quotes-from-osgood-all-young-goalies-should-memorize/

Answer – Many back-up goalies never become starters because they are convinced they’re getting a raw deal from the coach and/or team. Too many goalies can’t see the entire picture of what is going on or are afraid to really take a deep look into their performance and situation and just assume the coach is out to get them.