2011 Reebok Challenge Questions – Week III – ANSWERS

August 2, 2011

Question 1 – According to on-ice instruction, when a goaltender is dropping down using a paddle-down movement to the direction of the post closest to his blocker hand, what vital thing most he remember to do with blocker hand as he is coming across the goal line?

Answer – when dropping down to the paddle down at the blocker-hand post, the goalie must keep his hand out (away from the net) enough so the end of the stick does not get tangled-up in the net.

Question 2 – According to on-ice instruction, which leg should a goalie use to get back to his feet when the puck is closest to his blocker-hand?

Answer – When the goalie needs to get back to their feet, the opposite leg from the position of the puck should be used so in the question’s example, the goalie should use the leg on his catcher-side. Note – some of you answered “left leg” – that does not adequately answer the question since which hand the goalie’s blocker is on was not included within the question.

Question 3 –    According to on-ice instruction, in relation to goaltending, what is “angle?”

Answer – this could have been stated numerous ways but generally points were awarded if the answer included the angle is an imaginary line from the puck to the center of the net.

Question 4 – According to on-ice instruction, when the puck is below the goal line at the side-of-the-net to the goalie’s glove hand, where should the goalie place the heel of his stick as he stands against the post?

Answer – When puck is below the goal line to the goalie’s glove hand, the heel of the stick should be placed on the outside of the goalie’s foot closest to the post.

Question 5 – According to on-ice instruction, what are the three things a goaltending must do to properly execute a butterfly slide?

Answer – Look for the puck and where you need to move, Move (or rotate) the Hands, and then drop your lead Leg and push off you’re the leg you plant with.

Question 6 – According to on-ice instruction, why should goalies tie knots in the skate laces on leg pads used to anchor the skate into the pad?

Answer – Tying the knots in the skate laces anchoring the pads creates separation between the skate and pad allowing the pad to shift away from the ice during butterfly or power slides preventing the pad from interfering with the push.

Question 7 – Accordingly to on-ice instruction, what part of the skate blade does a goaltender push-off to execute a correct power slide?

Answer – the toe of the skate. Allows for better accuracy and power.

Question 8 – According to on-ice instruction, if a goalie has too long of a paddle on his stick, what problem does it create in a butterfly position?

Answer – too long of a paddle creates a large hole between the arm and body when the goalie executes the butterfly position and, like we say, if there is a hole, the puck will find it….

Question 9 – According to on-ice instruction, when should a goalie use knee shuffles?

Answer – knee shuffles should be used when the puck is in close to the goalie’s body and the goalie must improve his angle.

Advertisements