2011 Reebok Challenge Questions – Week III – ANSWERS

August 2, 2011

Question 1 – According to on-ice instruction, when a goaltender is dropping down using a paddle-down movement to the direction of the post closest to his blocker hand, what vital thing most he remember to do with blocker hand as he is coming across the goal line?

Answer – when dropping down to the paddle down at the blocker-hand post, the goalie must keep his hand out (away from the net) enough so the end of the stick does not get tangled-up in the net.

Question 2 – According to on-ice instruction, which leg should a goalie use to get back to his feet when the puck is closest to his blocker-hand?

Answer – When the goalie needs to get back to their feet, the opposite leg from the position of the puck should be used so in the question’s example, the goalie should use the leg on his catcher-side. Note – some of you answered “left leg” – that does not adequately answer the question since which hand the goalie’s blocker is on was not included within the question.

Question 3 –    According to on-ice instruction, in relation to goaltending, what is “angle?”

Answer – this could have been stated numerous ways but generally points were awarded if the answer included the angle is an imaginary line from the puck to the center of the net.

Question 4 – According to on-ice instruction, when the puck is below the goal line at the side-of-the-net to the goalie’s glove hand, where should the goalie place the heel of his stick as he stands against the post?

Answer – When puck is below the goal line to the goalie’s glove hand, the heel of the stick should be placed on the outside of the goalie’s foot closest to the post.

Question 5 – According to on-ice instruction, what are the three things a goaltending must do to properly execute a butterfly slide?

Answer – Look for the puck and where you need to move, Move (or rotate) the Hands, and then drop your lead Leg and push off you’re the leg you plant with.

Question 6 – According to on-ice instruction, why should goalies tie knots in the skate laces on leg pads used to anchor the skate into the pad?

Answer – Tying the knots in the skate laces anchoring the pads creates separation between the skate and pad allowing the pad to shift away from the ice during butterfly or power slides preventing the pad from interfering with the push.

Question 7 – Accordingly to on-ice instruction, what part of the skate blade does a goaltender push-off to execute a correct power slide?

Answer – the toe of the skate. Allows for better accuracy and power.

Question 8 – According to on-ice instruction, if a goalie has too long of a paddle on his stick, what problem does it create in a butterfly position?

Answer – too long of a paddle creates a large hole between the arm and body when the goalie executes the butterfly position and, like we say, if there is a hole, the puck will find it….

Question 9 – According to on-ice instruction, when should a goalie use knee shuffles?

Answer – knee shuffles should be used when the puck is in close to the goalie’s body and the goalie must improve his angle.


Reebok Challenge Questions – Week III

July 27, 2011

Please read the questions below and provide answers via email (elitegoaltending@yahoo.com) before 8.00 am Monday  August 1st. Total of 15 points available towards winning the Reebok Challenge unless answers turned in late. If turned in later than 8.00 am Monday but before answers are posted (Tuesday evenings), a maximum of 10 points will be awarded. Questions turned in after answers are posted receive no points.

Question 1 – According to on-ice instruction, when a goaltender is dropping down using a paddle-down movement to the direction of the post closest to his blocker hand, what vital thing most he remember to do with blocker hand as he is coming across the goal line? (2 Points for Correct Answer)

Question 2 – According to on-ice instruction, which leg should a goalie use to get back to his feet when the puck is closest to his blocker-hand? (1 Point for Correct Answer)

Question 3 –    According to on-ice instruction, in relation to goaltending, what is “angle?” (2 Point for Each Correct Answer)

Question 4 – According to on-ice instruction, when the puck is below the goal line at the side-of-the-net to the goalie’s glove hand, where should the goalie place the heel of his stick as he stands against the post? (2 Points for Correct Answer)

Question 5 – According to on-ice instruction, what are the three things a goaltending must do to properly execute a butterfly slide? (1 Point for Each Correct Answer – Total of 3 Points)

Question 6 – According to on-ice instruction, why should goalies tie knots in the skate laces on leg pads used to anchor the skate into the pad? (2 Points for Correct Answer)

Question 7 – Accordingly to on-ice instruction, what part of the skate blade does a goaltender push-off to execute a correct power slide? (1 Point for Correct Answer)

Question 8 – According to on-ice instruction, if a goalie has too long of a paddle on his stick, what problem does it create in a butterfly position? (1 Point for Correct Answer)

Question 9 – According to on-ice instruction, when should a goalie use knee shuffles? (1 Point for Correct Answer)


2011 Reebok Challenge Questions – Week II – ANSWERS

July 26, 2011

Question 1. How many NHL regular season wins did Chris Osgood finish with? What place did he finish on the NHL’s all-time wins list for goalies?

Answer – Osgood finished with 401 NHL regular season wins which places him 10th all-time in the NHL goaltender wins list.

Question 2. Acording to a post on this blog, Chris Osgood said goalies should “focus on the proper things.” During games, what does that mean? During practice?

Answer – Osgood’s “focus on proper things” means, during games, goalies need to focus on being prepared before games, making saves and playing to the best of their ability. Additionally, he says goalies can’t worry about things they cann’t control such as the fans, referees, poor play of teammates. As for practice, the goalie’s focus should be improving all parts of their game. Link – https://elitegoaltending.wordpress.com/2008/05/26/quotes-from-osgood-all-young-goalies-should-memorize/

Question 3. According to a post on this blog, Chris Osgood was able to stay in the league for two reasons. What were they?

Answer – Osgood was able to prolong his career by a commitment to hard work and his willingness to learn new techniques (he incorporated the butterfly into his “stand-up” method of playing net). Link – https://elitegoaltending.wordpress.com/2008/05/09/lessons-from-ozzy/

Question 4. When a goaltender is making a save with the chest, which of the following should the goalie do to control the puck?

a. Suck in Gut

b. Roll Shoulders Forward

c. Trap the Puck at the Waist

d. All of the Above

Answer – All of the Above. Whenever the goalie is making a save with the chest, the shoulders must be rolled forward while sucking in the gut (creates space between back of chest protector and body causing a cushion) while the glove moves to the waist to cradle the puck that is falling down the body due to the cushion.

Question 5. Dan Blackburn became the starting goaltender of the New York Rangers as an 18 year-old during the 2001 season. On a blog post, he gave five reasons why it is critical for goalies to work on the mental part of their game. Of the five, list two reasons and provide a short one-sentence explanation of each.

Answer – Reasons are – Increased Consistency, Improved Focus, Increased Confidence, Coming Back from Injury, and Find the Zone.  After listing two from the list, goalies had to add sentence of explanation of each. Link – https://elitegoaltending.wordpress.com/2008/07/26/blackburn-on-the-mental-game/

Question 6. True or False – It is vital for goalies to always have sharp skates.

Answer – True. Goalies must have sharp skates to play in today’s game.

Question 7. From on-ice instruction, when a goalie is facing the puck in the high slot and there is a “back-door” scoring threat, what part of the player standing “back-door” does the goalie have to pay particular attention to in determing how close to the top-of-the-crease they can position themselves?

Answer – Goalies must pay attention to the stick of the player standing back door. The closer the stick is to the goal line, the less aggressive the goalie can be in their positioning.


MA Fleury’s Mask for 2011-12

July 21, 2011

Saw this at a great goalie website InGoal Magazine (ingoalmag.com): picture of what MA Fleury in Pittsburgh will be wearing this coming season. Looks like Fleury is going with an evolution of the theme he used last year. Nice looking mask – love the chin with the number.


Off Ice Training Exercises for Goaltenders

August 12, 2010

Video from Revolution Athlete going over three exercises specific for goaltending.


ANSWERS – 2010 Reebok Challenge Questions (WEEK II)

June 18, 2010

Question 1 – In a post featured on this blog, Boston Bruins goalie Tim Thomas says goalies are “due for a stumble” when? As well, goalies should always be “reaching” for what? (2 Points with 1 point for each correct answer)

Link – https://elitegoaltending.wordpress.com/2009/05/25/hockeys-finest-tim-thomas/

Answer – Thomas brilliantly says goalies “are due for a stumble” when they sit back and think to themselves they have “made it.” This is regardless of level of play. Once a goalie thinks they are at the top of their game, they are ready for the fall. For success, Thomas suggests goalies always should be reaching for higher goals.

Question 2 True or False – Whenever a goalie is practicing his movement on the ice without facing shots, it really doesn’t matter whether the gloves are positioned correctly since there is no chance of making a save? (1 Point for Correct Answer)

ANSWER – False.  As we preach on the ice, details matter. In this example, goalies should always make sure they are moving correctly while giving themselves the best chance to make a save (hence, correct glove positioning). Practicing movement with correct hand positions reinforces good habits and good habits make good goaltenders. So, for several of the goalies in the camp, pay attention to your hands while working on movement. Too many goalies have their palm facing the ice instead of in front of them. It is the little things that make a difference – from saves made to success during tryouts.

 Question 3 In overtime of Game Six of this year’s Stanley Cup Final, Michael Leighton allows a poor goal against to give the Chicago Black Hawks the win and first Stanley Cup since 1961. What basic goaltending rule did Leighton fail to do that most likely caused the goal against? (1 Point for Correct Answer)

Answer – B. Turned body from being square to the puck/shooter to facing up-ice and away from shot.

Question 4 – According to sports psychologist Saul Miller, there are three “key operating principles” for managing the mind effectively. List each and include a short description of each (6 Points with 1 Point for listing each correct principle and 1 Point for describing each)

Link – https://elitegoaltending.wordpress.com/2009/05/25/intro-to-goalie-management-101-%e2%80%93-manage-your-mind/

Answer – 

  1. The mind is like a TV – always on thinking thoughts and creating images and feelings. Person has the ability to “change the channel” if they don’t like what is “on”
  2. Player gets more of what they think about – great argument for staying positive!! Whatever is focused on by a person is magnified.
  3. Our feelings affect our thoughts and our thoughts affect our feelings – feelings of power and strength lead to more positive thoughts which leads to more confidence and better chances of success.

Saves of the Week (04.14)

April 18, 2009

Best saves from the final week of the N HL regular season. Carey Price with two including a great glove as he slid across the crease facing a 2-1 (active hands are a must). Each goalie in Boston making great saves as well. Ten great saves to finish a great NHL regular season. Now… the playoffs were the saves will be even more spectacular since the Cup is on the line….